Gösta drog gärna in verkliga händelser i böckerna och skrev om dem så de passade in i handlingen. Böckerna ansågs vara en protest mot den tidens stöd för nazismen som fanns i Sverige både före och under andra världskriget. Han skrev om jakten på "kisslingar" och spionkatter. Många av kattfigurerna representerar de stereotyper som finns i många småstäder. Böckerna skrevs för barn, men Gösta tänkte att vuxna också kunde läsa dem och fundera ut vilka verkliga personer som gömde sig bakom katterna.
Pelles grundvärderingar om alla människors lika värde har varit en röd tråd i böckerna. Därför har Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium instiftats. Det delas ut den 12 oktober varje år i samband med Gösta Knutssons födelsedag. Priset delades ut första gången 2014 och personer, grupper eller organisationer som på olika sätt har arbetat med att utveckla barns förståelse för allas lika värde kan ansöka om det.
I år vann Haganässkolan i Åstorp priset på 47 600 kr. Haganässkolan är en segregerad skola där 90% av eleverna har ett annat modersmål än svenska och det talas 30 olika språk på skolan. Även om många av barnen är födda och uppväxta i Sverige behöver de hjälp för att bli integrerade. Här har barnen fått lära sig att vara beroende av varandra för att nå målet. I juryns motivering till stipendiet kunde man läsa att det tilldelats skolan för deras sätt att arbeta för att stärka elevernas medmänsklighet, empati, civilkurage och inte minst snällhet.
För en del av pengarna ska Pelle Svanslösböcker köpas in så att varje elev får en bok med sig hem. Det finns många som nog inte hade mått dåligt av att läsa om Pelle Svanslös och lärt sig om civilkurage, alla människors lika värde och framför allt....... att vara snäll.