År 1893, alltså för 130år sedan togs patent på en lösning som sedan dess någon gång funnits i de flesta svenska hem...nämligen Salubrin. En av Eslövs allra första och största entreprenörer var Dr. Per Håkansson. Hans familj var mycket fattig och han fick hjälp till studier av släktingar och vänner till familjen. Han började studera till präst, men ändrade helt plötsligt inriktning och började studera kemi. Efter det att han fått sin doktorshatt i ämnet bar det av till Tyskland. Där kom han i kontakt med tillverkning av ättiksprit. Han tyckte det var så intressant och beslöt sig för att starta en egen fabrik hemma i Sverige. När tåget en dag stannade till i Eslöv, som då var en stor järnvägsknut, klev han av. Han hade nämligen fått reda på att det fanns mycket mark runt stationen som var till salu och där byggde han sin ättiksfabrik.
Per Håkansson var en mycket omtänksam och givmild man. Han hjälpte studenter så de kunde klara sin ekonomi under studietiden och han gav bidrag till fattiga människor så de skulle kunna få mediciner. Snart upptäckte han att de som arbetade i fabriken sällan var förkylda. På den tiden hade man ättikstillverkningen i öppna kar och dofterna var mycket starka. Hans dröm var att lösa tuberkulosens gåta, och tog sig därför an tuberkulösa patienter och placerade dem på "ättiksvinden". Där fick de sitta och inandas ångorna, och faktiskt så lindrades symptomen. Jag är uppväxt i Eslöv och minns när man cyklade förbi fabriken att det doftade ganska starkt även om tillverkningen då var lite modernare.
Han lyckades aldrig lösa tuberkulosens gåta men han tog i varje fall fram det första antiseptikumet i Sverige, nämligen Salubrin. Snart fanns flaskan i alla hems lilla husapotek. Det fantastiska är att produkten fortfarande finns på marknaden. I sitt testamente hade per Håkansson tre önskningar.
1. Han ville att ättiksfabriken skulle drivas vidare av en stiftelse eftersom han inte hade några egna barn.
2. Han ville skänka pengar till medicinsk forskning.
3. Han ville att man skulle inrätta och underhålla ett vårdhem där sjuka, i första han från Eslövs kommun, som inte behövde sjukhusvård kunde få den vård de behövde. Min mor arbetade i ett antal år på detta sjukhemmet, som inte låg så långt ifrån där vi bodde.
Håkanssons stiftelse har sedan 1920 delat ut stipendier och anslag till vetenskaplig forskning inom medicinsk kemi, fysiologi och livsmedelskemi.
År 1940 bildades AB Per Håkanssons konserver som senare köptes upp av Herbert Felix, även han stationerad i Eslöv, och företaget bytte namn till Felix AB. Där sommarjobbade jag i många år. De flesta av Eslövs skolungdomar har nog jobbat där några sommarveckor. Jag minns när jag plockade dill där. Man doftade dill lång väg och hade massvis av nyckelpigor på sig när man kom hem. Ätiksfabriken bytte namn till Druvan och 2011 köptes den upp av Kavli.