Fredriksdal
Fredriksdals museer och trädgårdar är ett friluftsmuseum på 36 hektar i Helsingborg. Det är uppbyggt kring den herrgårdsliknande huvudbyggnaden. Det var från början ett slags lantställe som i slutet av 1800-talet köptes av konsul Oscar Trapp. Efter hans död donerade hans änka byggnaderna och stora markområden till Helsingborgs stad. Museet öppnades för allmänheten 1923 och firar i år 100-årsjubileum. Det är en av de största anläggningarna i Sverige med den här utformningen.
Det är som ett Skåne i miniatyr. Här finns parker, trädgårdar, naturområden, odlingar, en stadsdel och en bondgård med djur. Fredriksdal är ensam i Norden om att vara både ett friluftsmuseum och en landskapsbotanisk trädgård.
De många parkerna och trädgårdarna är alla olika. Odlingsmarken används som ett historiskt lantbruk. Ett stort antal olika djur finns på bondgården, och markerna sköts som förr i tiden med hjälp av gamla redskap.
Parkerna delas in i Franska parken, Engelska parken, Köksträdgården, Rosariet och Mamsellens trädgård. I Mamsellens trädgård finns även ett café. Franska parken, närmast herrgården, är anlagd i barockstil med en stor gräsmatta som är kantad av lavendel.
Köksträdgården innehåller en ganska stor örtträdgård och det finns även ca 120 olika fruktsorter här som samlats in från södra och mellersta Sverige.
I Rosariet hittar man ca 400 olika sorter och arter av rosor. Det är mycket vackert. Här kan man följa rosens historia med start vid Mumierosen, en ros som sägs ha hittats i 2000 år gamla gravar i Egypten.
På museet kan man se byggnader från landsbygden som flyttats hit t.ex. en trelängad gård från 1600-talet smedjor, kvarnar och möllor. I stadskvarteren är samlat handskmakeri, gördelmakeri, apotek, frisör m.m. . Många av de gamla butikerna kan man gå in i och handla, och en del av dem kommer jag ihåg från när de låg på sin ursprungliga plats. Vissa butiker fick slå igen för att stora varuhus skulle få plats och då var detta ett mycket bra sätt att ändå bevara det gamla genom att flytta butikerna hit.
Det ordnas evenemang här året runt. Mikaela marknad på hösten är populär, precis som rosdagarna på sommaren. Förutom att det är många guidade turer i Rosariet dekoreras även herrgården. Ett år hade de klätt en hel soffa med rosor. Den var underbar!
Den blev knappast sämre av att få en liten rosenkavaljer framför.
Här finns även en friluftsteater där det varje år spelas ett lustspel. Nils Poppe var teaterchef i många år och efter honom tog Eva Rydberg över. Under många år visades sommarens föreställning på TV under Trettonhelgen.