Kandelaber
När vi idag säger kandelaber så menar vi en stor och ståtlig ljusstake med två eller flera armar. Under antiken var det ursprungligen en enkel ljusstake gjord av trä, vassrör, lera eller metall.
Delarna bestod av foten, som ofta såg ut som tre lejontassar,
det långa skaftet, som i de flesta fall var räfflat
Min svärfar var väldigt duktig på träsnideri. Han har bl.a. gjort den här golvljusstaken som påminner om de antika kandelabrar jag beskrivit här ovan. Något mjukt ljus som jag kan sticka in spetsen i har jag aldrig lyckats hitta, utan vi har fått borra hål i lite tjockare ljus för att det skulle passa.
I den tecknade filmen om Skönheten och odjuret blir slottspersonalen förvandlade till köksredskap och annat. Tjänaren Luminère blir t.ex. en kandelaber. Luminère är ett franskt ord som betyder ljus, så det är en passande förvandling. Han är lite stel i sitt uppförande och passar perfekt som ljusstake. Jag har även sett musicalversionen när den gavs på Det ny teater i Köpenhamn. Han som spelade Luminère där var verkligen skicklig. Jag har aldrig tidigare sett en person vara så rak i ryggen oberoende av vad han sysslade med. Det var som om han hade en käpp nerstucken från kragen och ner i skorna.
Luminère hette även ett franskt brödrapar som räknas som den moderna filmens skapare. Det hade gått att se rörliga bilder tidigare, men bara för en person i taget. De här båda bröderna kom på hur man kunde visa rörliga bilder på en vägg eller ett uppspänt skynke, så fler människor kunde titta samtidigt. Den första allmänna filmvisningen med betalande publik ägde rum den 28 december 1895, alltså för snart 120 år sedan. Filmskapandet har utvecklats enormt under de här åren.