Dricka jul
Det finns en lång tradition i Norden av att brygga öl och svagdricka. Fram till mitten av 1800-talet var det ofta kvinnorna som stod för detta och många gårdar odlade sin egen humle. Jag har en enstaka humleplanta som slingrar sig uppför carporten, men jag gillar inte öl, så kottarna använder jag till dekoration. Svagdrickan hade mindre alkoholhalt och farmor blandade alltid svagdricka och mjölk till oss....drickablandning. Det var riktigt gott.
Till jul skulle det givetvis bryggas extra starkt öl så familjen kunde "dricka jul". Det betydde att alla på gården samlades och ölet skickades runt bordet i trästånkor eller stop. Denna tradition fortsatte långt fram i tiden. På Annas namnsdag den 9 december var det lämpligt att provsmaka julölet och därför finns ofta en kanna avbildad denna dag i gamla almanackor. Det var "Anna med kanna"-dagen.
En del bönder stoppade ett halvstop brännvin i julbrygden så den blev extra stark. För att sätta fart på jäsningen sprang folket runt huset flera gånger. Om man ropade "hej lustig" så högt man kunde när jästen kastades i var det mycket möjligt att jäsningen tog bättre fart.
För att fira Tomas den 21 december dracks julöl och brännvin. Den här dagen brukade det även vara julmarknad, och både där och på hemvägen avsmakades starkare varor så det kanske fanns en orsak till att dagen kallades för "Tomas fyllekanna".