Uppfinningar
På 5 500 år gamla lertavlor från Mesopotamien, nuvarande Irak, ser man för första gången en avbildning av ett hjul. Det är en drejskiva som används för att tillverka keramik. Därför anser en del forskare att hjulets ursprung inte har med transport att göra, medan en del håller fast vid att hjulet skapades för att lättare kunna förflytta människor och varor. På bilder inhuggna i sten för 5 200 år sedan ser man stridsvagnar med hjul. Det har även dykt upp bilder från samma tid i norra Kaukasus och i Centraleuropa. Man är alltså inte riktigt säker på i vilken kultur hjulet uppfanns.
Det har uppfunnits många användbara saker av svenskar. Den mest berömde uppfinnaren är nog Alfred Nobel, som faktiskt är skåning. Han föddes i Östra Nöbbelöv. Idag är det Nobeldagen med prisutdelning och stort firande.
Något som nog inte är lika känt är det att Alfred Nobel även delvis var inblandad i en uppfinning med hjulanknytning. Han var med och finansierade Sveacykeln. Det var bröderna Ljungstöm som konstruerade en cykel som trampades upp och ner i en pumpande rörelse i stället för runt en axel. Den började säljas 1894 och hade fem växlar. Försäljningen var inte stor och cyklarna tillverkades bara några år.
Ännu en svensk uppfinning med hjul är rollatorn. Den uppfanns av en kvinna, Anna Wifalk, som fick polio som ung och hade svårt för att gå. Det var slitsamt för axlarna att gå med käppar och då kom hon på den här utmärkta uppfinningen som förenklat livet för så många, både unga och gamla.
Vi kan konstatera att hjulet är en utmärkt uppfinning som används till mycket.....från babystadiet och så länge man lever.
En ligg och sittvagn är bekväm....inte minst för föräldrarna.
Det är inte bara människor som kan ha hjälp av hjulen. Santos gillade att lifta under barnvagnen när Katarina var ute på promenad med Zoé.
När den lille krabaten växt och blivit stor nog att träna på att gå är en gåvagn perfekt, en rollator i miniatyr.
Nästa steg blir nog trehjulingen
och senare en cykel med två hjul.
Många barn är inte så gamla när de får sin första cykel och då behövs oftast stödhjul. Min första cykel var grön. Mina föräldrar köpte den begagnad och den var egentligen en aning för stor, men det löste sig genom att sätta sadeln på en böjd mojäng. Då kunde jag sitta och ändå nå ner till pedalerna. Min första nya cykel fick jag när jag fyllde 10 år och den var röd. Jag minns att när jag vaknade på morgonen stod cykeln bredvid min säng. Vilken lycka!
Att fylla 15 är ännu en milstolpe i livet. Då får man köra moped. Jag har aldrig ägt en sådan och aldrig kört någon heller, men Göran sparade ihop till en egen moped när han fyllt 15.
Det som de flesta nog ändå ser mest fram emot är att få ta körkort. Idag får man börja övningsköra när man fyllt 16 år. Rasmus har övningskört några månader och han tycker det är kul. Snart blir det min tur att ringa honom när jag vill bli skjutsad någonstans i stället för tvärtom. Det ser jag fram emot.