Modelejon
Den 6 juni 1523 samlades en riksdag i Strängnäs som valde Gustav Eriksson Vasa till Sveriges kung med namnet Gustav I. Det är då ganska naturligt att den 6 juni har blivit vår nationaldag. I år är det 500 år sedan denna händelsen och detta 500-årsjubilemär det största firandet i Sverige i år. Det har berättats många historier om Gustav Vasa innan han blev kung, och den vanligaste berättelsen är om hur han flydde på skidor mellan Mora och Sälen. Hans tre söner, Erik, Johan och Karl levde händelserika liv och i skolan fick vi oss till livs deras inbördes bråk. Familjekänslan verkade inte vara så stark.Något som inte är lika känt är det att Gustav var en klädsnobb. Han var väldigt mode-och trendmedveten. Han hade alltid senaste modet i klädväg på sig och han ville se ut som de tyska furstarna, som var stilbildande på den här tiden. År 1548 lär det ha gjorts en garderobsinventering och då hade han 30 mycket fina broderade skjortor, 52 stycken huvudbonader och 41 par hosor, dvs. tyska puffbyxor.
1500-talsmodet delas in i två delar. Första halvan av seklet är tyskinspirerat och senare delan har influenser från Spanien.1500-talsmodet karaktäriseras av att det var så bredaxlat, nästan i stil med kostymerna som Galenskaparna hade på sig när de sjöng: "Pappa jag vill ha en italienare." Dräkterna var dekorerade med broderier, juveler, pärlor, vackra knappar och dekorationer. Jackorna var midjekorta. Det var också mode att låta den kritvita undertröjan synas vid handlederna för att visa att man hade pengar och inte behövde smutsa ner det vita tyget vid arbete. Männen bar även en cape med päls runt kanterna. Modefärgerna var grönt, blått, gult, guld och rött
Silkesstrumpor var modernt vid denna tiden och utanpå hade de tre par pluderhosor. Det är en slags vid byxa som antingen gick ner till knäna eller precis nedanför där de drogs åt så de blev rundade längst ner. På huvudet bar "det finare folket" barett, en slags platt, sned hatt, som påminner om basker. Som dekoration hade baretten plymer.
Det fanns inga modetidningar på denna tiden så man skickade runt modedockor i stället till hoven. Där kunde man se vilka tyger som skulle användas och hur kläderna skulle dekoreras. När modedockan var färdig med sin uppgift kunde den användas som leksak.