Granen står så grön och grann i stugan
Bild lånad av Bosse
Seden att ta in en gran och dekorera under julen kommer från Tyskland. Det var på herrgårdarna som man började med detta och sedan tog bondstugorna efter. Den första kända julgranen i Sverige fanns på godset Stora Lundby i Södermanland år 1741. Den lär ha varit prydd med saffranskringlor, äpplen och ljus. Det var vanligt att man hängde egentillverkade pappersprydnader i granen. Levande ljus var det som gällde då, och eftersom ljus var dyrt så var de bara tända en kort stund. De fick passas hela tiden så inte granen brann upp. Högst upp på granen placerades alltid en stjärna eller spira.
När jag var barn hade vi också levande ljus i vår gran. Jag minns så svårt det var att få ljusen att stå rakt efter att man satt fast dem i sina hållare. Det var ett elände att klämma fast ljushållarna på grenarna och när elslingorna äntligen började komma köpte vi en sådan i stället. Något år vet jag att vi hade flaggor i granen fästa på ett långt snöre. Min mor var väldigt pysslig och hon lärde mig och min syster att fläta pappershjärtan. Det blev små korgar som vi hängde upp i granen. När det var dags för julgransplundring la vi godis i korgarna.
Jag ordnar inga julgransplundringar hemma hos mig, utan jag plockar själv ner prydnaderna och lägger försiktigt ner dem i sina lådor så jag vet var jag har dem nästkommande jul. Sen hjälps Göran och jag åt att klippa ner granen och lägga allt i en sopsäck. När allt är borta och barren har dammsugits upp sätter vi oss i lugn och ro med en kopp kaffe och lite julgodis.