Quantcast
Channel: Pantertantens passioner
Viewing all 1650 articles
Browse latest View live

Tillbaka till vardagen?

$
0
0


Jag har inte riktigt känt för att varken själv göra några inlägg eller gå in på några bloggar och kommentera. Murphyveckan började med ett 90 minuter långt besök hos tandläkaren på måndagen. Tur i oturen var helt klart att jag hade hittat tanden, men att sitta och gapa i 1 1/2 timme var ingen sinekur. Nu är i varje fall kronan ditlimmad igen och jag kan le med alla tänder på plats....kanske inte 32 stycken men ganska många.

När jag hämtade Rasmus vid skolan en dag lät det så konstigt om bilen. Det var precis som om nån satt vid bakhjulet och spelade trumma. Efter besök hos bildoktorn fick vi veta att stötdämparen var trasig. Den är i och för sig aldrig bytt och bilen är 16 år så det var kanske väntat....men mycket olämpligt just nu. Vi fick en tid till på tisdagen.Som tur var så behövdes det bara bytas på ena sidan. Det är världsliga saker och egentligen inget som ger några större ärr...förutom på bankkontot. När det gäller djur och människor jag tycker om har jag däremot svårare att tackla det.

På onsdagen var det dags för Ulrikas operation. Dagen före flög Katarina upp hit för att kunna hälsa på sin syster på lasarettet. Zoé var också med och hon stannade här hos mig under tiden. Det var kul för oss alla att hon också var med för hon höll igång hela tiden och vi fick annat att tänka på. Hon försökte lära Rasmus lite prinsessdanssteg från filmen Frost. Det påminde nästan om när han och jag tränade Moon walk.

I går var det ett år sedan vi blev tvungna att lämna Santos och vi saknar honom alla fortfarande väldigt mycket. Han var gammal och sjuk så vi hade inget val.......men visst känns det tungt många gånger. I kväll åker Zoé och Katarina tillbaka till Luxemburg och förhoppningsvis kommer det mesta nu att bli som vanligt igen. Än så länge har det varit en helt vanlig fredag och det är jag mycket nöjd med.


Terapi

$
0
0

Choklad är billigare än terapi och du behöver inte ens beställa tid.

Terapi låter så pretentiöst. Egentligen är det bara att man sitter och pratar med en annan människa som lyssnar och inte avbryter och börjar prata om sig själv hela tiden. Det kanske inte fanns lika stort behov av samtalsterapeuter förr, eftersom man brydde sig mer om sina medmänniskor då. I varje fall var det så där min farmor och farfar bodde. Det var visserligen en liten by, och det skvallrades en del, men ingen behövde känna sig ensam. Tänk som det är för en del personer idag. De bor och är omgivna av hundratals andra människor och känner sig ändå helt ensamma i hela världen. Då måste det vara något som är fel. 

Svartbygge

$
0
0

Koltrastarna trivs i vår trädgård. Vi har en thujahäck som är 50 m lång och 2 1/2 m hög, så det finns gott om plats för dem att bygga sina bon. Det gör de också varje år, men ibland är det några som hellre vill bosätta sig på "gräddhyllan" (under taket på altanen) Detta har hänt några gånger och vi har blivit lika överraskade varje gång. De jobbade bara när vi inte var i närheten så vi upptäckte det inte förrän honan låg i boet. Då ville vi inte oroa henne eftersom vi inte visste ifall hon hunnit lägga några ägg. Så hård kan man inte vara. När ungarna växt och hoppat ner från boet, så var det rena dagiset på vår altan. De sprang fram och tillbaka och smutsade ner nåt makalöst. Jag måste säga att jag var gladare när de flyttade hemifrån än när mina egna barn gjorde det. Vi försöker numera  vara uppmärksamma på om det kommer några som går i byggtankar eftersom vi gärna vill använda vår altan själv.


Nu är det visst bobyggartid igen. När jag plockat in sängkläderna jag haft till vädring såg jag att en koltrast satt på vädringsstället och tittade in på mig. Han hade näbben full med kvistar och rätt som det var flög han upp under altantaket. 


Snabbt ut från altanen igen och lika snabbt tillbaka.....den här gången med en stor tuss mossa. Huvudet syntes knappt bakom alla mossa. Då gick Göran ut och drog ner boet. De hade inte hunnit så långt på det. Under tiden som Göran höll på med det kom koltrasten tillbaka med ännu mer mossa och satte sig på altanräcket. Där satt den kvar precis som om den väntade på att Göran skulle bli klar så han kunde få fortsätta bygga. Till slut gav den ändå upp och flög iväg. Skönt, tänkte vi.


Men vi drog en lättnadens suck alldeles för tidigt. Bara en timme senare var både hane och hona igång med sitt byggande igen....på andra sidan bjälken ca 30 cm bort. De såg nästan ut som de hade stora hattar med en massa dekorationer på huvudet, för de var helt gömda bakom mossa, grenar och vissna blad. Det blev för Göran att ge sig ut och riva även det svartbygget. Vi skrattade åt det hela och undrade vem som var envisast och skulle avgå med segern...Göran eller koltrasten. När Göran tagit bort fem påbörjade bon tröt tålamodet och han rullade ihop nät och kilade in under altantaket. Både honan och hanen kom åtskilliga gånger och flög upp mot taket, men fick vända igen. De satt en stund på altanräcket och sen gjorde de ett nytt försök. Detta hände några gånger, men nu verkar de ha insett att de inte är välkomna på vår altan.

Ingen brådska

$
0
0
Det finns vissa växter i min trädgård som jag gärna ser drar ut lite på tiden innan bladen kommer, 


som röd kornell


och gul kornell.

De lyser upp lite extra i trädgården med sina skarpa färger. Den röda kornellen ser nästan ut som om jag målat grenarna med nagellack för de är väldigt blanka. När sedan löven kommer på båda sorterna så döljs allt. Visserligen är de vitgrönbrokiga bladen också fina, men de är inte så iögonfallande. Speciellt de röda grenarna använder jag mycket till pyssel. Jag har sytt många tygfåglar som fått röda ben.


Även ormhasseln gillar jag bäst innan löven kommer. Trädet ser ut som ett okammat troll, och grenarna piffar upp vilken bukett som helst. När jag ser i blomsterbutikerna vad några ormhasselgrenar kostar inser jag att jag borde ha sålt i stället för slängt de grenar jag klippt av. Runt roten blommar massor av scilla nu tidigt på våren och lagom till när de vissnar så börjar ormhasseln visa upp sina skrynkliga blad. Det är en fördel, för då syns inte något nervissnat.

När jag vandrade runt i trädgården idag såg jag att det måste bli en del uppgrävningar här och där. När vi kortade av en rabatt och sådde gräs i stället så grävde jag först upp alla små lökväxter....trodde jag. Det visar sig nu att det blommar scilla och pärlhyacinter lite överallt. Det är egentligen inget som stör, så jag kanske låter dem hållas.


I min orange rabatt är det än så länge bara kejsarkronan som bekänner färg. Den har växt rejält och förhoppningsvis kommer det blommor på alla stjälkar i år.


Nästan som en korsning mellan röd kornell och ormhassel är rabarbern med sina röda stjälkar och skrynkliga blad. De är ännu för små att skära av, men jag har tack och lov kvar från fjolårets skörd, så det blir rabarberpaj till fikat idag.

Stickigt värre

$
0
0


Jag är väldigt intresserad av allehanda hantverk och tycker det är roligt och prova på det mesta. Nu har jag läst att det även är mycket nyttigt, så då slår jag två flugor i en smäll så att säga. Jag lärde mig sticka innan jag började skolan. Det var min mor som lärde mig. Det första alstret jag gjorde var nog en grytlapp skulle jag gissa, men det jag minns allra mest är tumvantarna jag stickade till min syster och mig. Jag stickade dem på två stickor och sen sydde mor ihop dem. Att sticka med strumpstickor i början av stickkarriären får nog räknas som överkurs.

Min mor var en väldigt duktig stickerska och det var min farmor och hennes svärmor också. Min farmor berättade att hon såg aldrig sin svärmor utan stickor i händerna. Hon stickade alltid sockor, som slets upp väldigt snabbt under arbetet på lantbruket. Bengta, som hon hette, tittade aldrig på det hon stickade utan hon pratade och skrattade och intresserade sig för allt runt ikring. Stickorna gick som lärkevingar, sa farmor.

Min farmor var också mycket skicklig och det var säkerligen nödvändigt för dåtidens kvinnor att både kunna sy och sticka. Utbudet av butiker var inte lika stort som idag och man tog tillvara det man kunde från gården, så de som hade får eller odlade lin hade en fördel där.

Många gånger har jag hört nedvärderande kommentarer om kvinnligt hantverk. När sen Kaffe Fasett och de två norska killarna blev berömda för sina stickmodeller tystnade kritiken en aning. Sånt kan göra mig väldigt irriterad. Inget är bättre eller sämre för att det räknas som kvinnligt eller manligt. Det finns många tjejer som är jätteduktiga snickare och som klarar av i stort sett vilket jobb som helst som förr bara innehades av män. Många killar jobbar inom vård och barnomsorg och passar alldeles utmärkt där. Jämställdheten finns på pappret men tyvärr inte i hjärnan på alla människor.

Det har forskats om t.ex. stickning och man har kommit fram till att det är avkopplande och avstressande. Fast då ska man givetvis inte ge sig på det mest invecklade mönster man kan hitta. Det förbättrar motoriken och är väldigt bra för de som har artros. Jag tycker själv det känns bra, för man gymnastiserar fingrarna utan att tänka på det. Hjärnan hålls i trim och det har visat att inte bara stickning utan all slags hantverk kanske inte minskar men gör att demenstecknen blir svagare.

Den här dundermedicinen har i stort sett inga biverkningar. Det skulle i så fall var abstinesbesvären som ger sig tillkänna när man inte har stickor eller garn inom räckhåll.

Jag kan nog inte bli brandman

$
0
0

....eller brandkvinna kanske det heter. Först och främst så är det klart åldern som sätter käppar i hjulet och sen är det kondisen.......eller den obefintliga kondisen borde jag kanske skriva i stället. Mest av allt stupar det nog ändå på av och påklädseln, gissar jag. Jag har sett när jag varit på studiebesök med skolbarnen att i brandmännens omklädningsrum hänger alla deras kläder så de bokstavligt talat kan hoppa i dem. Stövlarna står redo med byxorna nerstoppade i skaften, så det är för dem bara att ta ett skutt ner i det hela och dra upp byxhängslena. Jackan hänger på sin plats och hjälmen ligger på hyllan. De är otroligt snabba när de klär på sig.

Att klä på mig snabbt skulle jag nog kunna jobba lite på, för jag tycker inte jag är så sölig när jag tar på mig mysbyxor och T-shirt på morgonen och sticker fötterna i mina röda älsklingsskor. Vad jag däremot inte är så bra på är att ha kläderna så ordnade att det nästan blir som ett löpande-band-projekt. Jag får börja träna på att lägga allt i rätt ordning.


Rasmus och hans pappa har bott hos oss under tiden som Ulrika legat på lasarettet. De flesta dagar när jag hämtat honom vid skolan så ville han gärna vila en stund innan mellis. En dag när jag gick in i "hans rum" och skulle säga till att melliset var klart blev jag så full i skratt. I en hög precis intill sängen låg hans byxor. Det såg ut som om de bara hade ramlat av honom där han stod. Hade det stått ett par stövlar under kunde man nästan trott att man hamnat på en brandstation. Att hans byxor ramlar ner så där galant och lägger sig i veck är inte så konstigt egentligen för han är alldeles rak uppifrån och ner. Så ser inte min figur ut. Det kommer aldrig och ske att mina byxor bara ramlar så där snyggt ner när jag ska klä av mig. De kommer att hänga upp sig antingen på magen eller stussen och jag får allt vara så snäll och hjälpa till själv. Nej, brandkvinnsyrket är nog inget för mig.

Plagiering

$
0
0

Jag hajade till en aning när jag såg bilden på den här klänningen. Enligt modeskribenten så var det en ny, modern modell, men det stämmer inte alls. En liknande modell sydde jag till mig själv för ca 55 år sedan. 


Min klänning är lite mer urringad kanske, men den är figursydd och med massor av vidd i kjolen. Den nya klänningens tyg påminner väldigt mycket om det jag använde. Mitt var visserligen med blå rosor, men blommor som blommor. 


T.o.m. baksidan påminner om min klänning. Ja, inte som den såg ut när jag använde den, för jag var så smal så jag kunde dra upp blixtlåset hela vägen.


Jag tänker mer på hur den ser ut idag när den sitter på Ulrikas provdocka. När jag tänker efter så måste jag ha varit smal som en pinne när jag var tonåring. Idag kan jag nog mer jämföra mig med en gammal trädstam.....med snart 71 årsringar.

Ordkunskap

$
0
0

Jag sa inte att jag var perfekt. Jag sa bara att jag var förtjusande.


Det är en viss skillnad. Svenska språket är väldigt variationsrikt, tycker jag. Det finns gott om ord att använda när man vill berätta något eller beskriva en sak, så jag tycker inte vi behöver importera hela det amerikanska ordförrådet. 

Nu är det vår

$
0
0
Eftersom vi är inne i maj månad nu så räknar jag kallt med att det ska vara vår. Maj är en vårmånad, och jag hoppas den lever upp till förväntningarna. Jag är väldigt glad att jag är gammal och förståndig numera. När jag var barn så var Valborgsmässoafton startskottet för knästrumpor. Innan dess kunde mor alltid vägra oss att ta på dem för det var inte vår. Jag minns hur vi stod vid Trollsjön i Eslöv och tittade på bålet som brann ute på en liten holme. Då visste vi att det dröjde inte långt till sommarlovet.  Att det var svinkallt de flesta gånger vi stod där gjorde ingenting. På den tiden var jag lite mer tålig. Idag skulle jag aldrig i livet stå ute och frysa.

När jag berättade om det för Rasmus så undrade han vad knästrumpor var för något. Själv använder han klart bara sockor och är inte så uppdaterad när det gäller tjejmode. När jag förklarat för honom att det påminde om fotbollsstrumpor så var det genast lättare att förstå.

Knästrumpor är knappast något som jag använder idag....förutom när jag ger mig ut och flyga. Efter att ha drabbats av elefantfötter under en flygning, så använder jag nu alltid stödstrumpor. Förr fanns de bara i en brun trist färg eller möjligtvis svart. Lika deprimerande vilket som. Nu kan man köpa stödstrumpor i vilka färger och vilka mönster man vill. Jag kan ha hur fantasifulla strumpor som helst utan att skrämma hicka på mina medresenärer eftersom jag döljer dem under jeans.


En gång jag skulle åka iväg så lyckades jag färgmatcha allt...strumpor, väskband, adresslapp och väsklås. Jag får dock lugna mig med resandet ett tag p.g.a. mitt dåliga minne. Jag hade helt missat utgångsdatumet på mitt pass och eftersom det numera är ganska lång väntetid innan man kan få en tid för att förnya det, så är jag således passlös en tid framöver. I Ängelholm där vi tidigare alltid kunnat åka dit när som helst och förnya passet är det numera tidsbeställning. Den första tiden jag kunde boka var den 14 juni och jag är oerhört tacksam att jag inte funderat på någon resa innan dess.

Livet är en fest!

$
0
0


Jag älskar livet och vill vara med så länge det nånsin är möjligt. Idag finns det många hundraåringar och "ungdomarna" under 100 är alerta till tusen...många av dem. Visst finns det en hel del som är sjuka och inte klarar sig själv, men det finns det bland yngre människor också, så man ska inte bara hänga upp sig på åldern.

I dagens tidning publicerades under Min mening ett inlägg som fick mig att gå i taket. Den som skrev det hoppas jag bara var ute efter att provocera....och det lyckades han alldeles utmärkt med. Han påstod att han var 82 år, hade inte behövt uppsöka läkare på över 10 år, men kunde ändå tänka sig att "avlivas" på sin 85-årsdag. Så makabert! Skribenten menade på att äldre människor var en belastning och de resurser som fanns i samhället skulle i stället läggas på ungdomar. Jag är inte emot att det satsas på ungdomar men nog katten finns det plats för oss alla.

Han föreslog en folkomröstning om hur den här avlivningen skulle gå till och tyckte att de tre vanligaste förslagen borde lagstadgas så att man sen när man närmade sig 85-årsstrecket kunde få välja mellan dem. Enligt min mening hade han själv ett mycket korkat förslag. Han kunde tänka sig att träffa andra 85-åringar och äta middag tillsammans med dem och kanske t.o.m. skoja!!!!!!! I maten skulle finnas något så att de somnade in för gott. Det talades inget om att anhöriga skulle vara med. Alla äldre är faktiskt inte ensamma. Nu var det här inlägget säkerligen inte allvarligt menat, men det ger ändå en dålig eftersmak.

Det fick mig att nästan helt tappa fattningen och jag läste det om och om ingen. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att sådana här tankar florerade i någons hjärna. Jag har i varje fall min åsikt om detta helt klar. För det första hade ingen vettig människa röstat i en sådan här undersökning, för det andra så är inte äldre människor någon belastning för  samhället mer än någon annan åldersgrupp och för det tredje så anser jag att ansvarig utgivare på tidningen borde censurera inlägg av detta slaget. Mitt blodtryck är farligt högt för tillfället så just nu struntar jag blankt i både yttrandefriheten och tryckfriheten.


Kaffe hela dagen

$
0
0


Jag dricker mitt kaffe med en skvätt mjölk i, för jag tycker det är godast så. Kaffe har jag druckit sen jag var barn, men på den tiden var det mer mjölk med kaffe i.....och massor av socker. Idag använder jag inte socker i kaffet och om jag någon gång skulle ta socker så får jag genast hälla ut det. Det smakar inte alls gott. Tänk ändå vad man kan hjärntvätta sina smaklökar. 

När vi var hemma hos farmor och farfar under skolloven var det mycket kaffedrickande. Först lagade farmor kaffe tidigt, tidigt på morgonen. Farfar steg upp vid femtiden för att gå ut i stallet och mjölka. Innan dess drack han en kopp kaffe. Nästa kaffeslurk intogs vid åttatiden då frukosten serverades, och då hade jag och min syster också masat oss ur sängen. Vi tyckte det var så kul och titta på farmor och farfar när de drack sitt kaffe. De drack inte ur kopp fastän farmor hällt upp i var sin kopp till dem. I stället hällde de ut lite kaffe på fatet och sen balanserade de det så elegant i handen och drack från det. Utan undantag så hade de alltid en sockerbit i munnen som de liksom silade kaffet genom. Rena balansakten. 

Längre fram på förmiddagen var det dags för "elvakaffe" och efter middagen skulle det drickas "kaffe på maten" och sen var det dags för eftermiddagskaffe vid tretiden på eftermiddagen. Jag har inget minne av att kaffekannan kom fram till kvällsmaten, men en kopp kvällskaffe innan sängdags blev det alltid. Min syster och jag var inte med på alla kaffedrickarstunderna, för det tyckte farmor blev för mycket för oss. Vi fick dricka saft i stället. Farmor och farfar hade alltid så mycket roligt att berätta och de gav sig tid med oss. 

Rasmus dricker inte kaffe, men vi är väldigt noga med att fika när han är här, fast vi kallar det för mellis. Det blir ungefär som eftermiddagskaffet hos min farmor. Jag dricker kaffe och Rasmus något annat som han gillar och han vlll gärna ha något och äta med. Sen sitter vi och pratar om allt möjligt. De stunderna ser jag fram emot.


Potatis eller ris?

$
0
0


Jag tycker om ris och pasta av allehanda slag. Jasminris är jättegott och det är även bulgur. Pasta finns att få i olika färger och former och det äter jag gärna till middag. Något som jag däremot försöker undvika så mycket som möjligt är vanlig kokt potatis. Det är så intetsägande. I så fall ska det vara nypotatis eller mandelpotatis. Matjessill med nypotatis eller surströmming med mandelpotatis är riktiga delikatesser. Där är Göran och jag inte alls överens. För honom så är det bara kokt potatis som gäller och helst då King Edward. En potatis som är helt omöjlig att koka. Jag provar med en sticka med jämna mellanrum för att se om de är genomkokta, men för det mesta är de stenhårda inuti mitten. När jag då en liten stund senare ska testa så ligger det bara en grötig massa av King Edward i kastrullen. Man kan väl inte stå vid spisen hela tiden potatisen kokar och sticka i den precis som om det var en voodoodocka?

Eftersom det är jag som står för matinköpen så är den potatissorten portförbjuden här, men ibland lyckas den ändå smyga sig in. Senast var till Årskalaset som vi hade i fjor sommar. Eftersom vi firade alla familjemedlemmar så fick alla presenter. Rasmus hade lyssnat på morfar när han beklagade sig över att det var så länge sedan han åt en riktigt god potatis....dvs. King Edward. Som den omtänksamme kille Rasmus är så köpte han en påse King Edward potatis och packade in fint i presentpapper. Den förärades morfar på kalaset. Det blev en mycket uppskattad present.

Baden Baden

$
0
0

För många år sedan så köpte vi två Baden Baden stolar att ha i trädgården. De var jättesköna att ligga i för dynan var tjock som en lyxig madrass. Många gånger hände det att när man skulle fälla tillbaka ryggstödet, så fastnade fingrarna i den där lyftanordningen vid handtagen. Milda makter så ont det gjorde. Till sist lärde jag mig givetvis hur jag skulle göra utan att bli skadad. Med ryggstödet nerfällt så mycket det gick och fotstödet uppfällt blev det som en enklare säng. Ibland kunde det faktiskt hända att man nästan "nickade till".

Med åren blev stolarna ganska slitna och den där fällanordningen strulade ordentligt. Till sist fick de ge sig av till tippen och jag har inte direkt saknat dem. Men när jag såg en annons i en butik i närheten började jag bli lite nostalgisk. Det var trots allt skönt med en mjuk sängstol. Nu är det åter två stolar på plats i trädgården. Förra gången vi hade Baden Baden stolar låg jag och läste böcker eller tidningar när jag fällt ner ryggstödet, men nu kan jag välja på att ha iPaden med mig i stället om jag vill. Med hjälp av den kan jag läsa både dags-, vecko- och facktidningar, böcker, leta efter information om i stort sett allting, maila, och blogga. Mobilen har jag alltid med mig och när det blir kaffedags kan jag skicka ett sms till Göran att jag vill ha en kopp kaffe med mjölk. Förhoppningsvis  ligger inte han i en likadan stol i närheten och skickar ett sms till mig med samma önskemål. Det blir lite av Moment 22 då.

Ett konstaterande

$
0
0

Jag har inte alltid rätt, men jag har aldrig fel.


Lite motsägelsefullt kanske man kan tycka. Det är en konst i sig och kunna erkänna att man har fel. De som envist håller fast vid sina principer är ganska jobbiga att ha och göra med. Man kan inte begära att alla ska rätta sig efter ens åsikter. Då är det väl bättre att diskutera och försöka komma fram till en gemensam lösning. 

Jag vet att jag är mycket envis, men jag är i varje fall inte så envis att jag inte kan erkänna att jag har fel.....de få gånger det inträffar.

Klämfredag

$
0
0


Rasmus var ledig från skolan i fredags och för länge sen hade vi visst pratat om att åka över till Helsingör den dagen. Det hade jag alldeles glömt bort, men Rasmus har bra minne. Vi fick skjuts in till Knutpunkten och tog färjan över till Danmark. Det var inte så mycket folk på båten så vi hittade genast en plats att sitta på. De där 20 minuterna som turen tar går väldigt snabbt, känns det som, och innan vi visste ordet av var det dags att gå av färjan igen.

Anledningen till att vi åkte dit var att jag berättat så mycket om den världsberömda, goda glassen på Brostraede. Mitt på en otroligt smal gågata en bit från färjeläget ligger den här glassbutiken. Den är mycket liten och kön ringlar sig alltid lång utanför. Jag gillar inte glasstrutar annars, men deras hembakta strutar är som den godaste kaka. Den är framför allt rejält stor och krispig och inte så tunn. Vi beställde med tre kulor glass....vanilj och choklad. Ovanpå det läggs sen en klick vispgrädde och lite sylt och som grädde på moset trycks en gräddbulle fast på toppen. Vi gick och satte oss på en bänk för att äta klart. När vi ätit nästan halva glassen kom jag på att jag glömt fotografera den som jag tidigare planerat. Jag föreslog att vi skulle köpa en till glass, men Rasmus kände sig nöjd med den han ätit.


När vi gick på den stora gågatan undrade han ifall det fanns några sportaffärer där, och just då dök det upp en precis framför oss. Naturligtvis fick vi då gå inom där en sväng. Lite längre bort på gatan stod en glasmonter fylld med olika fotbollssaker som Rasmus genast blev intresserad av. Vi tittade oss omkring men kunde inte komma på vilken affär den hörde till. I en liten gränd precis bakom fortsatte skyltningen och vi gick in där. På innergården fanns en pizzeria med uteservering. Den var fullsatt. Där på väggen såg vi en skylt med en pil och förklaringen att fotbollsbutiken fanns runt hörnet. Gömd allra längst in på den här innergården fanns en liten butik som var till brädden fylld med kläder, väskor, porslin och i stort sett allt mellan himmel och jord som hade den minsta anknytning till fotboll. Det var rena paradiset för en fotbollsälskande kille.

När vi kom ut därifrån sa Rasmus att han följde gärna med mig ifall det var någon affär jag ville gå in i. Han är väldigt omtänksam. Men då var jag så trött och varm att jag ville hellre åka hem, och det förstod jag att han också gärna ville. Vi hade haft en jättetrevlig eftermiddag och kände oss nöjda båda två. Bättre kunde det inte bli.

Varför Asmundtorp?

$
0
0

Man kan verkligen undra vad det lilla samhället Asmundtorp har gjort för ont för att bli bestraffad på detta viset. I söndags dumpades en busslast fotbollshuliganer där. Det skulle spelas match mellan Malmö och Helsingborg och då hade en del förståndsbefriade personer flippat ur totalt, som vanligt. Det stod beskrivet hur de rusat runt och slängt iväg smällare bland t.o.m. barnfamiljer och farit omkring bland uteserveringarna i staden. Det är ju inte allt för länge sedan som det inträffade ett dödsfall här vid en sammandrabbning mellan olika "klackar". 

Fotboll är nog den enda sport där man hör så mycket talas om dåligt uppförande....bland åskådarna. Det kan inte vara kul för de som spelar att dras med sådana element. Det verkar som om de tar fotbollsmatchen som ursäkt för att få uppföra sig hur illa som helst. Den energin de uppvisar då kunde de använt till något betydligt vettigare. 

Polisen hade samlat ihop ett nittiotal bråkstakar som de föst in i en buss. Vilken lyx! De kunde använt en djurtransport i stället för beteendet som uppvisas är inte mänskligt. De här nittio blev alltså avsläppta i Asmundtorp i närheten av en busshållplats, men de hann ändå inte ta sig tillbaka till matchen. Jag tycker det är alldeles för mesigt att lämna dem vid en busshållplats. Varför inte beslagta deras mobiler, ge dem en karta och en kompass och sen köra långt ut i ingenstans och lämpa av dem där. Det hade kanske fått dem att tänka till lite....eller också hade de blivit väldigt skickliga orienterare.


Att trotsa sina rädslor

$
0
0
Om man har fobi av något slag så ska det tydligen vara bra att utsätta sig för det man är rädd för så att man övervinner rädslan. Det har jag försökt att göra. Bosses tävling denna veckan handlade om i stort sett bara läskiga djur, men eftersom det är ett tag sen jag var med och tävlade så hade jag bestämt mig för att denna gången skulle det bli av.








Jag börjar med en stor grön skalbagge. Vad den heter vet jag inte men jag vet att den är broderad på symaskin.





















Sen skulle vi fotografera två olika slags fjärilar. Jag försökte verkligen få ett foto på en fjäril i trädgården. Jag tror jag höll på i en kvart. Mesta tiden höll den vingarna hopknipna och varje gång den fällde ut dem så klickade jag, men det blev ingen bra bild. Tålamod har jag ibland med den dagen var ingen ibland-dag. Jag återvände till symaskinsbroderierna och där fann jag två i de svenska färgerna.


Ingen kan väl missta sig på vad det här är för slags djur?


Humlan är den insekt jag kan identifiera mig mest med, eftersom vi har samma kroppsform.


Nyckelpigor är faktiskt inget jag är rädd för, men de syntes inte till någonstans, annars är det något jag fotograferat ofta, men vi fick ju inte ha med gamla foton.


Maskar tycker jag är otroligt äckliga så det låter jag koltrasten visa upp i stället för att jag ska röra vid den.


En larv är nästan som en mask, men jag måste säga att den här hjärtelarven är riktigt gullig.


Spindlar är något jag passar mig för väldigt noga. Inte för att jag tror att de är farliga, men de har så onödigt många ben och springer så snabbt så man har ingen koll på var de är. 

Ännu ett icke klappvänligt djur som ingick i tävlingen var flugan. Det stod inte vilken sort så jag tog för säkerhets skull med två stycken....


....en oknuten....

....och en knuten.

Sista uppgiften var att fotografera tre sorters bajs. Det var skitenkelt, men eftersom jag gissar att jag redan är diskvalificerad från tävlingen så bryr jag mig inte om att lägga in fler bilder.


Hallå!!!!

$
0
0


Det har varit telefonstrul här i veckan. Egentligen hade vi inte behövt ha någon fast telefon hemma eftersom vi alltid ringer via Skype till Luxemburg och Dallas. Några andra samtal för att bara sitta och småprata är det aldrig tal om. Det enda hemtelefonen används till är faktiskt att ringa och beställa tid hos frissa eller läkare, och det händer inte så ofta. Både Göran och jag har var sin mobil med kontantkort och det känns tryggt att ha den med sig när man är ute och åker.

Jag har inte varit intresserad av något abonnemang på den tidigare mest p.g.a. att jag ringer så sällan och jag tycker inte den är nåt vidare att ha till surfning eftersom skärmen är så liten. Jag surfar hellre på iPaden eller allra helst på datorn där skärmen är rejält stor och jag ser allt jag vill se utan förstoringsglas. Det har fungerat alldeles utmärkt att ladda kortet med en hundring när det behövts.

Min svärson, Rasmus pappa, berättade för mig om ett abonnemang som var väldigt förmånligt och då började jag tänka om. Han kom och hämtade mig i lördags och vi åkte iväg till Teliabutiken eftersom han hade ett ärende dit. Mitt abonnemang fixades och jag for glad i hågen hem. Väl hemma när jag skulle testa den stod det i displayen: Inte ansluten till nätverket. Vad menades med detta? Jag ringde support (Bo) med en gång och han kontaktade butiken. De föreslog att jag skulle stänga och öppna mobilen igen, men det ändrade ingenting.

Bo kom då hit, hämtade min mobil och åkte iväg med den till Teliabutiken. Vilken fantastisk service! Det visade sig att det var fel på det nya kortet som satts in i mobilen, så jag hade kunnat stänga och öppna den hur många gånger som helst utan att den fungerade. De fixade snabbt till det hela så jag kunde ringa och sms:a som det var tänkt. Bo har fått en extra stjärna i Svärmorsboken.

Hårfagert

$
0
0

Igår gjorde jag ett välbehövligt besök hos frissan. Mitt hår växer som ogräs...helt okontrollerat. Jag borde kanske ha klipptid hos frisören med bara några veckors mellanrum. I alla tider har jag varit dålig på att planera in mina frisörbesök. I regel har jag gått så länge att till slut har jag varit helt hysterisk över hårtestarna som spretat åt alla håll och kanter.  Då har jag kastat mig på telefonen, bara för att få höra att det fanns ingen ledig klipptid den närmaste tiden. Vad gjorde jag då? Jo, jag plockade fram saxen och karvade själv. Inte blev det snyggt precis, men det blev i varje fall kortare.

Numera är jag inte så våglig att jag ger mig på att klippa mig själv, utan jag väntar tåligt...hmmm...nåja...väntar i varje fall...tills min frissa kan förbarma sig över mitt hår. Att färga håret har jag alltid gillat och det kommer jag att fortsätta göra så länge jag har hår på knoppen. Det finns så många snygga färger, så varför bara nöja sig med en? Den här gången blev det mörkt chokladbrunt med guldfärgade slingor. Om jag får säga det själv så är det riktigt snyggt.

Tänk ändå så mycket det gör för humöret om man känner sig nöjd med sig själv. Nu när det går mot sommar är det praktiskt med en lättskött frisyr. Det ska helst räcka med att man drar fingrarna genom "lockarna" eller rister lite på huvudet för att alla hårstrån ska falla på plats. En sån frisyr har jag nu.

Motionerar?

$
0
0


Vem? Jag? Nänänä.....om du ser att jag springer är det bäst att du också gör det, för då är det något som jagar mig.


Att jogga är inget för mig....numera. När mina barn var tonåringar gav vi oss iväg till motionsslingan inne i skogen flera kvällar i veckan. Med tiden kom belysning upp på den här slingan och den kunde utnyttjas även efter att det börjat skymma. Det är väldigt kuperat, så även om det inte var särskilt långt att springa kändes det i benen. Lite "alpgetsgener" hade inte skadat. Ljusslingan, som den kom att kallas är den mest kuperade av slingorna i skogen. Därför valde jag under dagtid gärna någon av de andra även om de var betydligt längre. 

Idag tar jag mig inte fram på någon av motionsslingorna varken gående, joggande eller springande i samma utsträckning längre. Det händer då och då, men jag håller mig till promenerandet. Nu har jag oftast kameran med som sällskap och då får man nästan smyga sig fram om man ska få några bra foton på smådjur. 
Viewing all 1650 articles
Browse latest View live